Aminet

29.6.08.


GoogleDoc.lha - Translate texts (+src).
GetProxys.lha - Get/check Proxyservers from Webbpages
zx81utils.lha - ZX80/ZX81/TS1000 program file utilities
adripper.lha - Audio CD ripper + encoder, CDDB support
FKeyPlus.lha - Assign Functions to Keys
MakeCD_MP3-Cover.lha - Create Covers from .mcd Files / MP3 Dirs
SView5.lha - SView5 Image Viewing/Processing Package
AmiArcadia.lha - Signetics-based machines emulator
akPNG-dt.lha - akPNG-dt (PNG, 68000-060/MOS)
......

Aminet

Jagged Alliance 2

29.6.08.


Od danas je OS4 bogatiji za jos jednu igru!Radi se o portu Jagged Alliance 2 strateskoj igri od Sir-Tech software tima!Exe fajl za igru mozete skinuti sa OS4Depota ali uz to trebati ce vam i orginalni CD igre sa data fajlovima!Za OS4 port zasluzan je Rogue!

Jagged Alliance 2 info

SabreMSN

18.6.08.


Od jucer SabreMSN dostupan i za sve AmigaOS 3.xx korisnike.SabreMSN je MSN klient autora Jahc-a.Sto se tice samog klienta ima zgodan GUI i sve standardne opcije koje ga cine funkcinalnim za svoju svrhu.Znaci moguce je dodavati/brisati korisnike na listi,dodana podrska za slanje/primanje fajlova,a kako autor kaze u nekim nadolazecim verzijama biti ce ubacena i podrska za avatar!

www.wookiechat.amigarevolution.com/sabremsn/

Amiga SW

05.6.08.


Ben Williams autor kompletnog Black Belt Systems softwarea od danas je putem svoje internet stranice ponudio kompletan asortiman svog softvera na besplatan download za cijelokunu Amiga zajednicu!

www.datapipe-blackbeltsystems.com/amiga.html

SabreMSN

25.5.08.


SabreMSN je novi MSN klient za AmigaOS4,a autor je vec dobro poznat po svom popularnom IRC klientu WookieChat!Tako da sto se tice same kvalitete sw-a nema razloga za brigu!Kako sam autor navodi sve je jos u beta fazi ali poptuno spremno za koristenje,od ove verzije dodana je podrska za primanje/slanje podataka preko SabreMSN klienta!

Za download zadnje bete kliknite ovdje.

AROS

22.5.08.


Kao sto je i bilo za ocekivati Dr. Michael Schulz izbacio je prvu verziju AROS-a sa SAM440Ep plocu!Arhiva sa svim potrebnim moze se pronaci i skinuti ovdje ,a tezi 7mb!

Peticija

19.5.08.


Ukoliko zelite da papirnata verzija "Amiga Guru Book"-a ugleda svijetlo dana posjetite peticiju koja je namjenjena za Ralph Babela i dajte svoj doprinos sa nekim komentarom!Peticija je dostupna na sljedecoj adresi -> www.petitiononline.com/4m1ga123/petition.html

Elbox

18.5.08.


Elbox je izbacio novu verziju "spider.device"-a koji je doradjen kako bi iskoristio maksimum iz Spider/Spider II usb kartice u kombinaciji sa Mediatorom i Radeon 9200 GFX karticom!Rezultate zadnjih testiranje mozete pogledati ovjde.

www.elbox.com

ACube Systems

18.5.08.


ACube Systems kompanija iz Italije poznatija po Sam440 ploci i MiniMIG plocici od sada vam nudi jos jednu uslugu,a radi se o zamjeni CPU-a na BlizardPPC karticama!Znaci uz naknadu od 165 eur-a dobivate 603e 200mhz CPU ,a a za 199 EUR 603e 300mhz!

Za vise informacija oko navedene usluge najbolje je kontaktirati ACube preko email adrese -> info@acube-systems.com

Desert Racing

12.5.08.


APC&TCP izbacio je update za Desert Racing (68k),kako kaze Andreas kod je doradjen i igra je bolje optimizirana sto znaci da su i bolje performanse!A kako doznajemo paralelno se radi i na portu za AmigaOS4 & MorphOS!

www.apc-tcp.de/

Aminet

12.5.08.


Blitz_PM.lha - "popupmenu.library" dev kit for Blitz
SCSI4345p.lha - Patch for 43.43 scsi.device (3.9 BB2)
VICEplus-AmigaOS4-v1.1.tgz - Emulates c64(dtv),c128,pet,+4,cbm2,vic20
cdiskstate.lha - Check if disk is valid and such
mngplay.lha - Simple MNG animation player
aiss4.2_alt.lha - AISS for alternative and classic systems
Home_Run.lha - Cool Summer 2008 House by Pseudaxos (.xm)
Monoscope_1_5.lha - Oscilloscope for parallel port samplers
CR2_DataType_V39_0.lha - Canon CR2 RAW DataType
......

Aminet

Deneb USB

7.5.08.


Dugo ocekivana USB kartica po imenu Deneb konacno je u prodaji!Navedenu karticu moci cete kupiti direktno od strane E3B-a ili svih vecih Amiga shopova!Za razvoj i proizvodnju kartice zasluzans je Michael Böhmer (E3B).Kartica ce se na Amige prikljucivati preko Zorro II/III slotova ,a softverski ce biti podrzana od strane Posediona (Chris Hodges)!

www.e3b.de/usb/

Intervju

7.5.08.


AROS Shows portal napravio je intervju sa vec svima poznatim Ericom Schwatrzom,pa ako vas zanima kakvi su njegovi planovi za buducnost posjeti link u nastavku -> www.arosshow.blogspot.com/2008/05/eric-schwartz-interview.html

Mason Icons

4.5.08.


Dobri stari Mason ponovno u akciji,ovaj puta donosi nam dosta novih 32 bitnih ikonica za OS4 te neke stare koje je doradio odnosno pobljsao njihov izgled!

Ikonice mozete potraziti i skinuti sa Masonove internet sranice -> www.masonicons.info

Sam440ep

29.4.08.


Na stranicama
ACube Systemsa mozete pogledati nove screenshotove Sam440ep ploce u akciji,istina jos uvijek se gore legalno ne vrti OS4 ali zati pogledajte kako izglada AROS i Linux gore!

www.acube-systems.biz

AmigaFuture 72

21.4.08.


72 broj Amiga Future je spremnan za prodaju!Preview navedenog broja mozete pogledati ovdje.Kao i do sada casopis ce biti pun zanimljivih tekstiva od kojih izdvajam : review DvPLayera,AmiKit-a,Word Me Up XXL igre ....Takodjer moci cete procitati i zanimljiv intervju sa ljudima koji rade na Tales of Tamara igri!

Kao sto vas vecina i zna casopis od nedavno i izlazi u dvije verzije engleskoj i njemackoj,a isto tako prilikom narucivanja istoga mozete birati dali uz casopis zelite CD koji je napunjen sa PD sogtverom ili ne!

www.amigafuture.de/
www.apc-tcp.de/

Sputnik beta 4

20.4.08.


Sedam mjeseci je proslo od zadnje verzije Sputnika,ali od danas je dostupna beta 4 navedenog MorphOS WebCore browsera.Ova verzija donosi stvarno dosta noviteta i prepuracam njeno koristenja svima koji imaju prilike vrtiti MorphOS!

beta 4 :

- novi i brzi mrezni kod
- dodana navigacija kontrolirana putem tipkovnice
- novi i brzi kod za cookies
- dodana podrska za google search toolbar
- sredjeni problemi sa frejmovima - ......


Sputnik download

SabreMSN

17.4.08.


Jahc poznatiji kao autor Wookiechata danas je izbacio prvu beta verziju svog MSN klienta za AmigaOS4 koji nosi naziv SabreMSN!Kao sto sam vec napomenuo to je prva beta verzija ali zahvaljujuci sposobnosti autora vrlo je stabilna i sluzi svrsi!Kao i njegov prijasnji projket i ovaj je free pa bi bilo u redu nakon testiranja poslati kakav mail podrske autoru!!

SabreMSN downloady

Mediator TX

09.4.08.


Na netu se pojavio prvi review zadjeg Elboxovog proizvoda,a radi se o Mediator TX PCI kartici.Navedene kartica najmenjena je za Amige 1200 i koristenjem iste dobivate mogucnost koristenja PCI kartica (GFX,Network,USB,TV,Sound..)!U navedenom reviweu cete procitati kako se Mediator TX ponasa u kombinaciji sa Radeon 9200 GFX karticom!

Mediator TX review

MorphOS 2.0

02.4.08.


Konacno po prvi puta MorphOS razvojni tim izisao je u javnost sa informacijama kada bi se trebao pojaviti dugo ocekivani MorphOs 2.0.Po navedenim najavama MOS 2.0 biti ce dosutupan u drugom kvartalu 2008 godine!www.morphos-team.net

OWB v1.1 68k

31.3.08.


OWB ili ti Orygin Web Browser od danas dostupan i za OS3!Sve to zahvaljujuci Jörg Strohmayeru koji se je dao truda i odvojio malo vremena kako bi usrecio sve 68k korisnike.Znaci sad i svi oni koji na svojima Amigama koriste Os3.0+ moci ce koristiti OWB i biti ce im omuguceno pregledavanje svih internet stranica koje se kiruste najnovijim standardima!

Minimalna konfiguracija je Amiga sa 68020+ procesorom + FPU,ali autor preporucuje emulator sa 1GhZ CPU-om normano GFX kartica i hrpa memorije!

OWB v1.1 download

PowerPC Wrapper

31.3.08.


The Guru Meditation u suradnji sa Joerg Strohmayerom izbacuje novu verziju PowerPC wrapper librarya koji je prilagodjen zadjen OS4 updateu.Koristenjem navedenog librarya biti ce vam omoguceno koristinje WarpOs/Warp3D aplikacija/igrica!Znaci sada ce vam pod os4 biti dostupno veci broj warpOS demoa/igara!Wrapper library mozete skinuti sa Os4Depota ili Amineta.

Elbox

28.3.08.


Ponovno vec dobro poznata akcija od strane Elboxa!Za sve narucene proizvode koji iznose preko 79 USD i naruceni su u periodu od 28.3.2008 do 13.4.2008 nema postarine!Znaci na vama je samo da odaberete neki od Elboxovi proizvoda (Mediator,FastATA,eFlash,Cocolino...) putem Online Shopa!

Elbox

TvR 3.0

28.3.08.


Robert Krajcarz izbacio je update za TvR software koji sluzi za kontrolu TV tuner kartica koje su prikljucene preko Mediator PCI slotova!Ova verzoija nosi redizajnirani "settings window",podrsku za skinove,AGA96 tool koji omogucava prikazivanje slike sa RCA ill SVHS-a u full screenu!

TvR v3.0

Breakpoint 2008

24.3.08.


Pojavile su se i prve slike sa ovotjednog Breakpoint 2008 party koji je odrzan u Njemackoj!Slike mozete pogledati ovdje.

Hollywood Designer v2.1

24.3.08.


Nakon sto su Airsoft Softwair neki dan izbacili Hollywood v3.1 bilo je samo pitanje dana kada ce ta multimedijalna aplikacija biti popracena sa novom verzijom dodatnog GUI-a za istoimeni program!Inace uz pomoc Hollwood Designera koristenje same Hollwood multimedijalne aplikacije postaje znatno lakse,sto znaci da ce svaki prosjecni Amiga korinik bez ikakvih problema moci samostalno napraviti neku prezentaciju ili nesto slicno!

www.airsoftsoftwair.com/

Hollywood 3.1

23.3.08.

Airsoft Softwair izbacio je update za Hollywood trenutno najjacu multimedjilanu aplikaciju za AmigaOS!Ova verzija donosi nam dosta noviteta koje su zahtjevali sami Hollwood korisnici i sudeci po dosadasnjim updatima i ovaj bi trebao biti vrlo kavlitetan i vrijedan testiranja!
Navedeni update i moze se skinuti sa Airsoft Softwairovih internet stranica i besplatan je za sve korisnike koji posjeduju Holly v3.0!

Sretan Uskrs

23.3.08.


SVIM POSJETIOCIMA VOODOO AMIGA NEWS PORTALA ZELIM SRETAN USKRS!!

Ivan Teskera,VooDoo

OnyxSoft

20.3.08.


Update slijedecih aplikacija koje su proizisle iz OnyxSoftove "radionice" :

* AmiVNC4 v2.1.1
* Annotate v2.6.1
* DECH v 1.49
* MultiRen v1.64


www.onyxsoft.se

Elbox

16.3.08.


Nakon kratke stanke Elbox ponovno napada!Ovaj puta radi se o podrsi za Radeon GFX kartice,preciznije od sada ce Meditor sa Picasso96 gfx sistemom podrzavati Radeon 9200 gfx kartice!Trenutno su driveri dostupni samo za OS3 ali velika vjerojatnost je da ce u skorom vremenu izici i OS4 verzija drivera!

* Radeon 9200 PCI *

- Dual integrated display controllers
- 64 or 128 MB of 64 or 128-bit 400MHz DDR SGRAM memory
- 400MHz integrated RAMDACs with refresh rates up to 200Hz
- resolution up to 2048x1536x32@85Hz
- two VGA, or one VGA and one DVI-I connector
- on board S-Video connector for TV-Out


www.Elbox.com

FPSE

15.3.08.


AmiDog je izbacio novu verziju FPSE (Free PlayStation Emulator) emulatora koje je moze se reci doradjena do savrsenstva...Ja osobno sam isprobao preko 40 igrica i sve su radile.Novost je i ta da od ove verzije FPSE imamo i za MorphOS/AROS.

www.amidog.com

Amiga Future 71

09.3.08.


71 broj ovog izvrsnog i trenutno jedinoga "papirnatog" Amiga casopisa dostupan je za sve zainteresirane.Kupiti se moze preko slijedecih online Amiga shopova : Alinea,AmigaKit,ASB,GGS-Data,Vesalia i normalno direktno preko AmigaFuture online stranica!Casopis dolazi u dvije verzije Engleskoj i Njemackoj.

Ovaj broj donosi dosta novih reviwa od kojih valja spomenuti review Hollywood 3 ,Yam i OWB browser.

AmigaFuture

Umro Gary Gygax

06.3.08.


Gary je tvorac Dungeons & Dragons, prvi best seller Fantasy RPG zanra. Mnoge generacije odrasle su upravo igrajuci D&D. Ova igra inspirirala je bezbroj videoigara za razne konzole, od Atarija 2600 do Amiga i PC-a.

http://blog.wired.com/underwire/2008/03/report-gary-gyg.htmlTraveller

03.3.08.


Prva preview verzija modernog browsera za AROS je dostupna za download!Arhiva tezi nekih 8mb i vrijedi je skinuti!Screenshot istoga mozete pogledati ovdje.

Traveller download

FryingPan v1.3.2

01.3.08.


Nova verzija FryingPana dostupna za download,kao i do sada osvjezene su sve verzije OS3,OS4,MOS i AROS.FryingPan je trenutno najjaci sw za snimanje CD/DVD-a pod AmigaOS-om,a njegova registracija iznosi 25EUR-a!Da nebi bilo zabune registrirani key vrijedi za sve ponudjene verzije FryingPan-a!

www.tbs-software.com/fp/

OWB v1.15

01.3.08.


Joerg i ekipa ponovno napadaju sa novom verzijom OWB-a.Sada se moze reci da AmigaOs4 konacno ima moderan browswer koji radi perfektno i moze se korisiti za svakodnevnu upotrebu!Istina da jos uvijek nedostaju neke stvari ali sudeci po dosadasnjim updatima vjerujem da nece trebati puno vremena da se napravi komletan browser!

www.strohmayer.org/

MiniMig

26.2.08.


Nedugo nakon izlaska MiniMig v 1.1 ploce pojavio se i prvi review koji je popracen slikama!Pa ako ste zainteresirani za taj navedni komadic HW-a nebilo bilo lose da procitate spomenuti review.

AmigaOS4

23.2.08.


Hyperion Entertainment VOF danas je izbacio prvi update za AmigaOS4 classic korisnike,znaci za sve one koji vrte OS4 na Amigama sa Blizzard/CyberStorm PPC karticama!

- Sredjen kernel tako da sada nema problema sa Mediator A1200/Voodoo kombinacijom
- Podrska za sve Mediator PCI kartice
- Osvjezne intution i layers modul
- Novi driver za mrezne kartice sa RealTek 8029 chipsetom
- Dodana je i nova verzija DvPlayera SE


Hyperion Entertainment VOF

Aminet

19.2.08.


diskimage_device-os3.lha - Disk image device (adf,hdf,iso,...)
Follia_NBA.lha - challenging tile-based puzzler
iso-o-matic-os3.lha - All to ISO disk image converter
OWB.lha - Origyn Web Browser
pavuk-68k.lha - pavuk - web grabber
TotalChaosAGAr6.lha - 2D Magic & Monsters turn-based Strategy
AmiArcadia.lha - Arcadia 2001/Interton VC 4000/TVGC emul.
Handy095.lha - Atari Lynx emulator
SamplesCreator.lha - Samples creation and saving
.....

Aminet

DvPlayer v0.65

19.2.08.


Jedan od najboljih movie playera za AmigaOS4 dobio je update!Nova verzija DvPlayera donosi nam podrsku za ASF i WMV formate te jos dosta dodatnih pogodnosti u odonosu na prethodnu verziju!Kako bi se uvjerili u kvalitetu playera na sluzebnoj DvPlayer internet stranici mozete skinuti demo i probati.Demo je limititan na 8 minuta i nije moguce koristiti full screen opciju!

www.dvplayer.amigarevolution.com

Word Me Up XXL

17.2.08.


Boing Attitude team izbacio je svoju prvu komercijalnu igru za AmigaOS4!Zanr igre je kombiniran izmedju arkade i strategije sve u svemu vrlo zanimljiva igra za sve uzraste!Demo igre mozete skinuti ovdje

Kako kaze autori igre radi se i na verziji za MorphOS,a po svemu sudeci i AROS verzija bi mogla ugledati svijetlo dana!Hollywood Maling List

17.2.08.


Od danas je sluzbena Hollywood Mlista dostupna i vidljiva za sve koriniske,znaci vise nije potrebno imati registriranu kopiju Hollywooda kako bi se pristupiloj istoj!Znaci dovoljno je popuniti prilikom registracije svoje osobne podatke i krenuti sa citanjem i pracenjem navedene liste!

www.airsoftsoftwair.com/

Intervju

17.2.08.


AmigaRulez ekipa napravila je vrlo zanimljiv intervju sa Tommy Rřlvĺgom iz Norveske!Tommy uredjuje Amiga Guide Magazin i posjeduje AmigaWeb.net internet stranicu na kojoje je i u funkciji admina!Intervju mozete procitati ovdje.

PointRider v0.50

12.2.08.


PointRider je programcic za pregled PowerPoint (pps) datoteka,dostupan je za AmigaOS4 i MOS.Uz program prilozen je i GUI,a od ove verzije unutar arhive nalazi se i jos jedan programcic koji nosi naziv MeltingPoint!MeltingPoint ce omoguciti svim 68k korisnicima da pregledavaju pps fajlove preko Hollywooda!

www.amigadev.free.fr/pointrider

Microsoft & Caligari

12.2.08.


Microsoft kupio Caligari

Mladjoj populaciji firma Caligari poznata je po programu "True Space", dok stara ekipa cije sjecanje seze u osamdesete pamti ovu firmu po programu "Caligari" koji je ova firma razvijala za Amiga platformu osamdesetih i ranih devedesetih. Rijec je o programu za 3D grafiku koji je nastao prije vise od dva desetljeca, i koji je u osamdesetima bio, kao i platforma na kojoj je radio, daleko ispred svog vremena.

Ukoliko vas zanima posao u ovoj firmi, a imate znanja i vještine za slijedeca zanimanja: Web Developer, Sales & Marketing Executive , Senior Software Engineer / 3D Graphics, Technical Support ili 3D Graphic Artist for Web obatite se na: humanresource@caligari.com

Nazalost, ova firma vec niz godina svoj softwer nije radila u verziji za Amigu, a s obzirom da je odsad u vlasnistvu velikog Bill-a, iluzorno je ocekivati da ce ikad vise raditi software za bilo koju platformu osim MS platformi.

Napisao: ZIntervju

12.2.08.


Intervju sa Jackom Tramielom

U organizaciji Computer History Museum odrzan je prosle godine party u povodu 25-e godisnjice legendarnog racunala commodore 64. Naravno da takav part ne moze proci bez oca firme Commodore Jack Tramiel-a.

Upravo je na youtube osvanuo intervju sa ovim legendarnim informaticarom i vizionarom. Moze se pogledati na: http://www.youtube.com/watch?v=NBvbsPNBIyk

Napisao: ZFryingPan v1.3.0

11.2.08.


Konacno!Nakon duze stanke Tomasz Wiszkowski izbacio je novu verziju FryingPan alata koji sluzi za snimanje CD/DVD-a!Trenutno je to najjaci alat za ta svrhe pod AmigaOS-om.!Kao sto ste navikli do sada FP dolazi u slijedecim verzijama : AROS,AmigaOS3,AmigaOS4 & MorphOS!

www.tbs-software.com

MiniMIG

10.2.08.


Dugo najavljivani projekt MiniMIG od strane ACube-a od danas je konacno dostupann!Navedenu stvarcicu mozete naruciti dirketno preko ACubeovih internet stranica!
Cijena za osnovni model sa 1GB SD karticom iznositi ce 138 eur-a,odnosno 149 eur-a za istu konfiguraciju ali + PSU!

Aminet

10.2.08.


MakeHTMLMap.lha - The Gallery/Onlineshop Creator for Amiga
SamplesCreator.lha - Samples creation and saving
playOGG.lha - multi format sound player.
smu-mos.lha - Interpreter for simple markdown dialect
Klips.lha - System clipboard manager (MUI)
TotalChaosAGAr6.lha - 2D Magic & Monsters turn-based Strategy
nes_sprtools-os4.lha - Convert BMP images to NES format
.....

Aminet

Lorraine Design

3.2.08.


Na Lorraine Design internet stranicama mozete skinuti novi wallpaper set koji nosi naziv Amiwave!Kao sto ste vjerovatno pretpostavili wallpaperi su bazirani na Amiga tematici,a autor je Bojan Milovic cYbo!

www.lorraine-design.com

Hollywood Designer 2.0

2.2.08.


Nakon sto se prije nekoliko dana pojavio novi Hollywood 3 Evolution sada nam Airsoft Softwair donosi update ya Hollywood Designer 2.0 koji je potpuno kombitabilan sa Hollywoodom 3.Znaci sada je moguce i svaku prezentaciju napravljenu pomoco Designera snimiti u exe fajlu za Win ili MAC platformu sto navedeni program cini znatno mocnijim!Navedeni update Designera besplatna je za sve one koji imaju registriranu verziju 2.0 i moze se skinuti sa Airsoft Softwair internet stranica!

www.airsoftsoftwair.com/

SDL

2.2.08.


AmigaOS 4: SDL 1.2.11 (Bugfix)

Richard Drummond je izbacio novi update za SDL. Za one koji neznaju, SDL je Simple DirectMedia Layer, multiplatformski, multimedijalni free open source software, pisan u C programskom jeziku, koji na vrlo jednostavan nacin omogucava low level pristup audio i video hardweru, kao i ulazne uredjaje (joysticke, miseve, tipkovnice, trackballove...). Obicnim jezikom receno, SDL omogucuje daleko jednostavniju izradu multimedijalnih aplikacija, posebno igara, dok je portanje igara sa jedne platforme na drugu djecja igra. Upravo zahvaljujuci SDL-u mnoge igre portane su na Amiga OS4, a posebno za MorphOS, koji svoju popularnost uvelike duguje SDL-u zahvaljujuci kojem ima toliko veliki broj aplikacija raspolozivih za MorphOS, primjerice Battle for Wesnoth o kojoj smo vec pisali na ovim stranicama. Od operativnih sistema, SDL postoji za Linux, Windows, Mac OS X, AmigaOS i naravno MorphOS. Na donjim slikama vidimo neke od igara koje koriste SDL, a popis istih prevazisao bi prostor raspoloziv na ovim stranicama.

Napisao: ZeVe

29.1.08.


Izasao novi update igre eVe

Update igre se izvrsi tako da se jednostavno otpakira sadrzaj arhive u direktorij: "eVe/" i ako je potrebno prepisu datoteke (overwrite). Za one koji ne znaju, radi se o akcijskoj RPG igri radjenoj za Morphos, u produkciji  legendarne Emerald Games.

 

Update se moze, kao i originalna igra naci na Aminetu, konkretmo: http://aminet.net/game/role/eve_mos.lha

Napisao: ZAPC&TCP

29.1.08.


Dobre vijesti iz APC&TCP tima,za ovu godinu najavljuju dosta zanimljivih projekata koji ce razvesewliti svakog OS4/MOS korisnika!

- Punom parom radi se na novoj verziji AmiAtlasa koje ce od sada zahtjevati AmigaOS4 i koristiti ce potpuno novi Reaction GUI

- Naravno radi se i na jednom od najboljih tekst editora ikad napravljeni ,a normalno to je CygnusED!

- Takodjer u narednih par mjeseci biti ce objavljen i trenutni status DigiBoosterPro sw-a za izradu muzike.Navedeni program biti ce dostupan u verzijama za 68k,OS4,MOS i AROS!

- Planira se i OS4/MOS verzija Desert Racing igre!

- AmigaOS4 biti ce bogatiji za jos jednu igru.Radi se o dobro poznatom Flyin High-u koji je bio do sada samo u 68k verziji.Ne znam se tocno vrijeme izlaska ali bitno je da netko radi na tom projektu!

- Vec dugo se najavljuje Med Sounstudio za OS4,ali zbog nedostatka vremena razvoj je bio jako spor.Kako stvari stoje navedeni projekt bi ove godine konacno trebao biti gotov!

E pa drzte fige i pozelite srecu APC&TCP timu da svi navedeni projekti ugledaju svjetlo dana!


www.apc-tcp.de

SimpleMail AROS

27.1.08.


Konacno se i to dogodilo, Michael Grundits izbacio je prvu beta verziju SimpleMail email klienta za AROS!Screenshoot SimpleMaila instaliranog na VmwAROS mozete vidjeti ovdje!Istina da je to tek prva beta ali bez ikakvih problema moze se koristiti!

Hollywood 3 Evolution

27.1.08.


Airsoft Softwair izbacio je novi paket svog najjaceg proizvoida ,radi se o Hollywood multimedijalnoj aplikaciji za AmigaOS (OS3,WarpOS,OS4,MOS,AROS)!Verzija 3 nam donosi mnostvo noviteta,a po meni jedna od najjacih aduta ove verzija je to sto ce biti moguce kompajlirati exe fajl za Microsoft Windows i Apple MAC OS.Sto znaci da ce sve moguce "prezentacije" napravljene sa Hollywoodom biti moguce gledati i na ostalim platformama!To je po meni nejjaci adut ove verzije.Za ostale informacije kao i za pregled screenshootova posjetiti sluzbene stranice Airsoft Softwaira .www.airsoftsoftwair.com/

WookieChat v2.9beta6

27.1.08.


Nova verzija trenutno najpopularnijeg IRC klienta za AmigaOS dostupna za download!Navedeni sw je freeware i dolazi u verzijama za OS3.x,OS4,MOS & AROS!
Za vise infromacija kao i za download slijedi link u nastavku -> www.wookiechat.amigarevolution.com

OS4&MOS

26.1.08.


Na Francuskom Amiga portalu od danas mozete dati svoj glas za najbolju igru koja je napravljena u prosloj godini za OS3.x,Os4,MOS & AROS!

Rezultati glasovanja biti ce objavljeni za deset dana!

Tubexx

21.1.08.


Nakon MorphOS verzije Tubexxa dosla je na red i OS4 verzija.Tubexx je klient za pregled Yotube sadrzaja autora Paola Germanoa.Pomocu Tubeexa mozete gledati ili snimati Youtube clipove na HDD ,koje nakon toga mozete konvertirati u divx ili DVD format!Za vise informacija slijedi link u nastavku -> www.webalice.it/pgermano/tubexx/main.html
Tubexx download

AROS

16.1.08.


AROS: VmwAROS0.6

Izasla je najnovijaverzija AROS: VmwAROS 0.6 . Za one koji ne znaju, rijec je opredinstaliranom AROS operativnom sistemu za VMware virtualizacijski sistem. Ukoliko zelite isprobati AROS a nemate prazanhard disk, uz pomocu WMWARE-a playera koji je free mozete isprobatipredinstalirani AROS. Sada stvarno vise nemate opravdanja da ne isprobateAROS.

Napisao: ZOWB v1.3

16.1.08.


Jörg Strohmayer izbacio je novu verziju SDL web browsera za AmigaOS4!OWB ili Origyn Web Browser je prvi moderan browser za OS4 koji moze prikazivati stranice koje koriste CSS.Istina jos uvijek je sve u beta fazi ali u kombnaciji sa IBrowse-om radi perfektno!

www.strohmayer.org/sfs/">

pFTP

16.1.08.


pFTP je freeware ftp klient za AmigaOS4!Od ove verzije ima podrsku za SFTP (ssh file transfer) protokol,a mozete ga skinuti na OS4 Depotu!

www.os4depot.net/

MorphOS

16.1.08.


Nakon sto je nedavno dokazano da je moguce bootat Os4 na MacMini racunalima isto je poslo za rukom MorphOS ekipi samo po navedenom video zapisu oni su ocitlo otisli korak ispred OS4 tima!Vise o ovom projeketu mozete procitati ovdje ili na MorphZone portalu!

Amiga Future 70

15.1.08.


Od danas je moguce naruciti novi broj Amiga Future casopisa (sijecanj/veljaca),kao i do sada casopis dolazi u dvije verzije njemackoj i engleskoj.Kao sto je i bilo najavljivano ovaj broj donosi artikl o verziji OS4 za classis Amige te tekst koji ce govoriti o razlikama i prednostima izmedju OS3 & OS4!Sve ostale informacije mozete saznati na linku u nastavku -> http://www.amigafuture.de

Real3D v3.5

12.1.08.


Zahvaljujuci Realsoft Graphicsu od danas je moguce besplatno skinuti kompletnu verziju Real3D gfx programa!Navedeni program mozete skinuti sa AmiKit-ovih intenet stranica,a nalazi se u ADF formatu!

Amiga

12.1.08.


Nakon jako dugo vremena Amiga Inc. se odlucio na promjenu designa za svoju maticnu internet stranicu.Pa ako vas zanima kako sada to sve izgleda i sto se sve nudi kliknite na link u nastavku -> www.amiga.com

Amiga Style

8.1.08.


Nakon jako puno priprema i truda Aleksandar Maric uspio je otvoriti prvi Amiga Online Shop na ovim prostorima!Amiga Style Shop danas je poceo sa radom i tokom narednih par dana biti ce upotpunjen sa raznim artiklima!Pa ljudi ako vam je ostalo sto novaca nakon svih ovih slavlja koja su iza nas zaletite se na www.amigastyle.net i napravite svoj prvi ovogodosnji online shoping!

AmigaAnywhere 2

8.1.08.


Amiga Inc je predstavila AmigaAnywhere(TM) verziju 2, prvu fazu i sastavni dio novog Amiga OS5. Nova platforma pruza vise mogucnosti i fleksibilnosti za migraciju sa fizickog u digitalno okruzenje, sto ?e odmah omogu?iti pokretanje svih tipova sadrzaja na razli?itim fizi?kim ure?ajima kao sto su mobilni telefoni, kamere, audio i video playeri, ra?unala, serveri... Usluge koje pruza zadnja verzija AmigaAnywhere su bogate multimedijalne mogucnosti, ekstraordinarna kvaliteta audiovizuelnih sadrzaja, high-speed interaktivni gaming, zabava, edukacija...bilo kada i bilo gdje.

Ovaj dogadjaj je digao poprilicno prasine na interentu, a reakcije su svakojake. Strucni krugovi se dive revolucionarnom rijesenju, sasvim novoj, do sada nevidjenoj tehnologiji koja je veliki korak unaprijed, tehnologiji koja ce omoguciti svima da pokrecu sve tipove multimedijlnih sadrzaja na omiljenim uredjajima. Virtuelno okruzenje (VEN) neovisno o platformi, koje pruza AmigaAnywhere 2 kroz razne operativne sustave i internet omogucuje bilo koji zamislivi racunalni posao kao recimo gledanje filmova, slusanje muzike, obradu video ili fotografije, e-shoping, poslovnu primjenu... Time je Amiga Inc potvrdila svoju preorijentaciju sa kucnih racunala u virtualno okruzenje, koju je najavila prije nekoliko godina, a na sto smo vec pomalo i zaboravili, ili ih nisamo ozbiljno shvatili.

Struka tvrdi da bi ova tehnologija, ako uspije mogla napraviti vecu revolucijo od one nastale pojavljivanjem prve Amige na trzistu. S druge strane Amiga korisnici medju koje spada i autor ovih redaka, nisu(nismo) nikako zadovoljni sto AmigaOS5 nece egzistirati na sadasnjim Amigama vec u virtuelnom okruzenju, to jest sto nece biti OS za kucna racunala nego OS koji funkcionira na multiplatformskoj razini. Dio sadasnjih korisnika je bijesan, osjeca se prevarenim, jer su ocito prespavali zadnjih par godina kada Amigin CEO Bill McEwen cijelo vrijeme govori o tome da ce OS5 biti multiplatformski OS a ne OS za stare Amige.

Sad, tko je u pravu, mi nostalgicari koji bi vrtili cak i AmigaOS10 na Klassic Amigama ili druga strana koja bi htjela da Amiga opetovano postane leader ili barem pionir cyber tehnologija ?

Sto bi rekao najpoznatiji Americki kantautor: "odgovor lezi u vjetru"

Od ranog jutra pratim satelitske kanale u potrazi za vijestima s presice, saltam kanala, cak sam i s posla otisao da mogu pred TV-om pratiti sto se dogadja, no nigdje ne spominju najavljivane nove Amiga ploce ili ploca koje za Amiga Inc radi ACK software. Ocito to sad ostaje najveca enigma firme Amiga Inc.

Evo nekoliko linkova za one koji ne prate dogadjaje, a na kojima se moze naci i niz komentara citatelja:

www.reghardware.co.uk/2008/01/07/ces_amiga_os_5_surfaces/
http://dsmtechnews.com/2008/01/06/amiga-launches-new-version-of-amigaanywhere/
www.reghardware.co.uk/2008/01/07/ces_amiga_os_5_surfaces/
http://osnews.com/comment.php?news_id=19125

i jedan stariji clanak, no svakako zanimljiv za procitati:

www.downloadsquad.com/2007/10/07/amiga-os5-to-be-better-than-mac-os-x/

Ili jedan clanak od prije 3 mjeseca, tocnije interview sa Bill-om, gdje govori ili odgovara na pitanja o:
-novom hardweru koji ce Amiga Inc izbaciti a na kojem ce raditi OS4,
-o novom OS5 ciji intergalni dio je AmigaAnywhere 2, tehnologija koja je upravo predstavljena javnossti
-projektu Moana,
- OS4 za x86,
-Timovima koji rade na razvoju u u Kaliforniji, Washingtonu, Michiganu, Engleskoj, New Zealandu, Njemackoj Kanadi...
-Nastavku podrzavanja OS4
i jos niz zanimljivih odgovora.

Te jos jedan vrlo zanimljiv interview sa Bill-om, u kojem sturo govori o OS5 ali detaljnije o razvojnim potencijalima firme koji rade na novim tehnologijama:

www.templeoftech.com/viewarticlepage.cka?articleid=62&pageid=1

Napisao : Z

Aminet

4.1.08.


strange68K.lha - strange' is strange
pfp-blob.lha - 'Bloboats', SDL/GL game similiar to Xmoto
TilesSlide.lha - Align 3 tiles of the same colour.
MMS_Tracker.lha - 4 channel Soundtracker, OS3.1 compatible
dtimage.lha - Load LUT8,RGB24,RGBA32 pics via Datatypes
CDL-Elvis.lha - Noname - Candle Amiga Demo
lingMUI4.lha - A robust accounts manager
NewFilemaster.lha - Multitasking directory utility
PPC-Memtest.lha - PPC-Memory Test
rmh.lha - rmh.library - Rexx Must Have library
rxmui.lha - RxMUI - MUI GUIs in ARexx macros
.....

Aminet

Mason Icons

1.1.08.


Martin 'Mason' Merz na oS4 Dept uploadao je arhivu velicine 19MB u kojoj se nalazi kompletan njegov rad iz 2007 godine.Znaci 32 bitne ikone,Push4Dock,Wallpapers i AISS!

www.masonicons.info

MorphOS Emulatori

1.1.08.


* Bosch v2.3.6 (Bosche je x86 PC emulator za MorphOS)
* Fuse v0.9.0 ( Sinclair ZX Spectrum emulator za MorphOS)

Elbox

1.1.08.


Nakon duge sutnje i raznih naklapanja Elbox se odlucio javiti.Elbox Computers svim Amiga korisnicima zazelio je sretnu nadolazecu 2008 godinu!A najzanimljivije je to kako je spomenuto da je Elboxov razvojni team trenutno jako zauzet sa pripremom novog HW-a za classic Amige koji ce moci pokazati potencijale AmiagOS4!Sve u svemu 2008 godina biti ce vrlo zanimljiva za sve classic Amiga korisnike!!!

Takodjer Elbox vam nudi sada vec tradicionalnu akciju kupnje njihovog HW-a putem Online Shopa na koji nece biti potrebno placati postarinu.Akcija traje od 31.12.2007 do 14.1.2008!

www.elbox.com[news sajtovi]

AmigaInc
Amiga.org
AmigaWorld
ANN
AmigaNews (deutsch)

[trgovine]

AmigaStyle
AmigaKit
Vesalia
Point Design
Power Computing ltd

[gfx software]

Image FX
Art Effect
Photogenics
Perfect Paint
FX Paint
Candy Factory

[internet software]

STRICQ
IBrowse
YAM
IRC,News...
WebTools
Jabberwocky

[AmigaOS4]

Hyperion Entertainment
AmigaOS4
Intuitionbase
UtilityBase
OS4 depot

[MorphOS]

MorphOS.de
MorphOS sluzbena stranica
MorphZone
Genesi

[ostali amiga related linkovi]

Aminet
Lorraine Design
Darko Ponos,(RIOT)
DJ Nick
Djole
PosedionUSB
PPC overclock
Jabberwocky
Kicko
AmiGift (Kazza)
Beauty
Amiga SF
Amiga,Atari,Commodore u HR [STARE VIJESTI] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 17 18 19 20 21 22 23 24
Site Meter


[copyright (c) VooDoo Amiga News 2000-2008] Optimizirano za Ibrowse 1024x768